Barsel a la covid 19

Me and you, just us two

Jeg har fått utrolig mange meldinger tikkende inn fra nervøse gravide damer som skal føde i disse Covid-19-dager. Så tenkte jeg kunne samle mine erfaringer og tanker rundt det å være alene på barsel uten partner eller besøk.

Gjennom min graviditet hadde jeg sett for meg at jeg skulle ha en naturlig fødsel med Nils og min doula til stede. Men samme dag som mine modningsrier startet fikk jeg vite at Ullevål Sykehus hadde strammet inn på grunn av Covid-19, og at jeg kunne bare ha med en person inn i fødestuen.

Allerede da skjønte jeg at det går virkelig ikke å planlegge sin egen fødsel, og at “shit happens”. Den ettermiddagen gråt jeg  over at jeg ville føde uten min doula Rutt. Men hell i uhell så varte mine modningsrier hjemme i nesten to døgn så jeg fikk allikevel masse hjelp fra Rutt hjemme før vi dro til sykehuset. Og jeg tror virkelig ikke at jeg hadde vært så seig og sterk hvis jeg ikke hadde hatt hennes hjelp i denne fasen siden dette var min første fødsel og alt det innebar av mangel på kunnskap.

Uansett, etter 56 seige timer så var Stella endelig født, og nye strengere regler hadde igjen blitt innført på Ullevål Sykehus. Nå kunne ikke lenger partner være med på Barselhotellet eller besøke på dagen på Kvinneklinikken.

Vi fikk derfor nyte oss av to koselige timer som nybakt familie inne på fødestuen. Vi koste med Stella, lå hud mot hud og spiste spagetti bolognese i sengen og snakket om babyen og fødselen. Klokken 05.00 måtte pappa Nils dra, så ble jeg og Stella trillet inn på kvinneklinikken. Da var det oss to.

Jeg var så overlykkelig etter fødselen,  over at hun endelig var ute, var frisk og  fin. Så det første døgnet gikk mest ut på å lukte på henne, kose med henne,  jeg fikk medisiner,  skiftet bleier på meg selv og henne, var stresset over om jeg bar henne riktig, sjekket om hun pustet når hun sov ved siden av meg, skiftet bleier igjen  og igjen, og øvde på amming. Et hektisk men koselig døgn med masse veiledning på amming av jordmødrene, tips om stell av baby, kosing i sengen og FaceTiming med Nils, familie og venner.

Dag to så ble vi skrevet ut på ettermiddagen av Kvinneklinikken og sjekket inn på Barselhotellet, noe som føltes mye mer isolerende. Jeg bodde alene og savnet jordmødrene på kvinneklinikken som der kom innom støtt og stadig for å sjekke på oss.
Så det døgnet jeg var på Barselhotellet brukte jeg nesten bare på rommet, hørte på musikk, øvde på amming og facetimet.

Jeg var  veldig heldig som fikk ekstra ammehjelp av en av jordmødrene jeg hadde under fødsel og på Barselhotellet, virkelig en wonder woman! Så all innføring av babystell og amme-tips slukte jeg rått, og det har hjulpet meg så mye i etterkant hjemme.

Et tips hvis du skal føde i disse Covid-19 dager, og da vil være alene på barsel er å bruke tiden riktig.
Ja det er trist at pappa ikke kan være der, og det kan føles litt voldsomt å gå fra å være høygravid til å bli alenemamma, men dette klarer man. Det er helt utrolig hvor sterk man blir når man må, og man har jo vært alene i graviditeten også, så det å bli litt ekstra godt kjent med lille babyen er bare fint og man må gripe tak i det positive man kan få ut av situasjonen. Litt ekstra innføring i baby stell, amming og bonding alene med babyen. Studere den lille babyen, og lukte på den hele tiden. Kjenne den bløte huden mot din. Nyte hva du har skapt!

Mitt beste tips  for barsel er å bruke tiden på å bli kjent med den lille babyen din, og glem alt hvordan ting var før!

På barsel  lå jeg mye i sengen, hud mot hud med babyen og glemte alt av rutiner. Frokost spiste jeg klokken 13, og et måltid kunne jeg bruke lang tid på å få i meg da lille plutselig måtte skifte bleie, ammes eller måtte gulpe. Alle koppene med Te ble kalde før jeg rakk å drikke de, og vann drakk jeg på styrten slik at jeg var sikker på at jeg fikk i meg nok.

Skal du amme er det fint å ta imot all hjelp, bruk jordmødrene flittig til å gå gjennom grep og teknikker, for det hjelper virkelig i tiden etterpå når man kommer hjem.

Pakk med deg bare komfortable klær typ joggebukse, ammetopper og Kardigans til å slenge over. Silkekimonoer og fine morgenkåper som jeg også hadde pakket med var helt unødvendig.

Men jeg hadde også pakket med deilig sjampo, balsam, body skrubb og digge ansiktsprodukter. Og den første dusjen etter fødsel på Barselhotelet var helt magisk! Kanskje den diggeste jeg har hatt noengang. Bare trill inn ungen på badet og dusj når barnet sover.

Bruk teknologien, facetime pappaen hvis du føler deg alene, og ha en gruppechat med familien din. Det gjør så godt <3

Det er også viktig  å presisere at medmor eller far må  holde seg helt frisk, og unngå karantene. Da de kan bli utesteng under hele fødselen hvis det er mistanke om sykdom. Jeg er veldig takknemlig for at Nils kunne være til stede under min fødsel,  så en håndvask ekstra, sunt kosthold og litt ekstra varsomhet før termin er noe jeg hadde anbefalt. Klikk her for å lese gjennom alle reglene på Ullevål Sykehus

Dagen gikk og Stella og jeg ble skrevet ut,  og vi var virkelige  superklare for å se Pappa Nils igjen. Savnet etter ham kom sterkt i det vi endelig kunne se ham igjen. Og følelsen jeg fikk i kroppen når Nils sto klar utenfor Barselhotellet for å hente oss og kjøre oss hjem, den følelsen glemmer jeg aldri. Da var vi endelig gjenforent, en liten nybakt familie <3

Til tross for ingen pappa eller besøk, så ser jeg på dagene på barsel som veldig fine, dager fylt av bare Stella og meg. Og jeg følte meg utrolig trygg og ivaretatt på sykehuset -fra fødselen var igang til jeg sjekket ut som nybakt mamma. Jeg ble møtt av  så utrolig mange fantastiske mennesker som gjorde alt for å hjelpe til!

Så kjære gravide kvinne, masse lykke til, snart er babyen din her!

5 Comments

 1. Christine

  Kjære kjære nybakte mamma Caroline ❤️Takk for en så fantastisk fin, helt helt nydelig tekst. Kjente jeg fikk litt tårer i øynene (ok jeg strigråt 😅)her av det fine du beskriver. Har 2 jenter selv. Følelsene/
  opplevelsen du skriver om er litt sånn jeg hadde det med nr 2 uten corona virus, men en del alene etter fødsel på fødestue. Beskrivelsene om å lukte stelle og kose med den nyfødte lille babyen, vakte sååå fine minner. Det får man aldri gjort igjen og jeg syntes det var så fine råd om å nyte dette du kom med 💕 Takk for en så positivt deilig tekst om livets mirakel ! Det er også tøft å føde, slitsomt ++ I know … men mest av alt er det også bare helt magisk med et lite menneske som er kommet til jorden og som ikke kan få
  nok kjærlighet og kos ❤️Love til skjønne deg i disse tider og den fine familie du har skapt for deg selv 😘Xxx Christine

  1. Caroline Skjelbred

   Hei Christine <3
   tusen tusen takk for så utrolig koselig kommentar!!! og for at du likte teksten min, setter utrolig pris på det. Det å være positiv, og sette pris på det fine man har i livet er så utrolig viktig, fiint at du også setter pris på det.

   håper du har det fint, mange mange klemmer til deg <3

   love caroline

 2. Åå jeg trengte virkelig å lese akkurat dette innlegget nå! Er førstegangs og sliter med å snu tankene mine om at fødsel og dagene etter kan bli fine midt i dette kaoset. Takk for at du deler ❤️

  1. Caroline Skjelbred

   Hei Lene,

   Masse masse lykke til, du har en superfin tid i møte. Ingenting å grue seg til <3 endelig skal du møte babyen din

   mange klemmer caroline

 3. For en utrolig fint innlegg og veldig beroligende å lese ❤️🙏🏼 Takk, tusen takk og gratulerer så mye til dere!!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *